Lifestyle
Posted in

Blog afvallen

Posted in

Mijn strijd tegen overgewicht:

Het is 23 februari 2021. Mijn maatje Mo belde mij op vanuit de auto op weg naar huis, vanuit het werk. Ik zou net gaan eten. Hij vertelde mij snel dat Simone voor haar opleiding tot voedingsdeskundige mensen zoekt die zij mag begeleiden met voeding, beweging en coaching, voor een periode van 3 maanden. Mo dacht meteen aan mij en vroeg me hierover na te denken. We spraken af dat we ‘s avonds nog even zouden bellen.

Even terug in de tijd. Ik ben de afgelopen jaren veel bezig geweest omdat ik me te dik voelde. Ik heb vaak periodes gehad dat ik aan de maaltijdshakes ging van Weightcare. Wat was dat een straf. Hongerlijden om af te vallen. Dit hield ik dan ook niet vol. Al zag je wel steeds snel resultaat, dit was het niet voor mij. Starend naar je gezin of collega’s en zien hoe lekker zij zaten te eten terwijl ik snel een maaltijdshake naar binnen werkte. Dit moest anders kunnen dacht ik.

In 2019 heb ik mij aangemeld voor leefstijlcoaching, ook wel Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) genoemd. Dit is een traject van 2 jaar. Dit heb ik ook gedaan maar na 1,5 jaar ben ik afgehaakt. Het klonk allemaal heel mooi maar van coaching was geen sprake. Althans, dat is mijn ervaring. Je kwam ongeveer 1 keer per 2 maanden eens bij elkaar, dan werd er een “les” besproken en dan ligt het weer 1 of 2 maanden stil. Misschien was ik er niet klaar voor of paste dit traject gewoon niet bij me. Misschien lag de groep me niet. We konden elkaar in een whatsapp groepje ook niet motiveren. Ik miste de schop onder mijn kont. Ook het feit dat Corona tussendoor kwam hielp niet mee. De bijeenkomsten werden door Corona via een Zoommeeting gehouden. We hadden slechts 40 minuten de tijd waar we normaal gesproken 1,5 uur de tijd hadden. Kortom, meerdere factoren waarom ik ben afgehaakt.

In maart 2020 heb ik besloten naar de diëtiste gegaan. De diëtist heeft mij wel flink wat gebracht, vooral bewustwording van wat ik at en de momenten waarop ik het at. Ik viel ruim 5 kilo af maar viel met periodes toch weer terug in oude gewoontes. Ik ging ongeveer 1 keer per maand naar de diëtist. Voor het laatst in december 2020. Ik moest nog een nieuwe afspraak maken.

Het is even na half negen wanneer Mo me weer belt. Ook Simone wordt aan het gesprek toegevoegd. Het was een fijn gesprek. Heb uitgelegd dat ik afgelopen jaar (2020) bij een diëtist heb gelopen en dat ik eigenlijk weer een nieuwe afspraak moest maken. Simone wilde niet “in de weg” lopen i.v.m. de diëtiste.  Nadat zij nogmaals had uitgelegd wat ze precies doet werd ik heel enthousiast, dit is wat ik nodig heb. Ik besloot de diëtiste op een lange baan te schuiven en het aanbod van Simone met beide handen aan te pakken. We hebben afgesproken om over ongeveer 2 weken te beginnen. We gaan nu afspraken inplannen.

Na zoveel jaren strijd tegen de kilo’s en dan krijg je zo’n mooi aanbod. Misschien is dit wat ik al die jaren al zocht. Later op de avond werd ik mij bewust van het mooie cadeau wat mij is aangeboden. Het moment kon niet beter, het is het juiste moment, ik ben er klaar voor! Ik wil de strijd aangaan met mijn overgewicht.

1 april 2021

Het is 5 weken geleden dat ik mijn eerste blog schreef. Er is intussen veel gebeurd. Veel goede dingen. Op vrijdag 5 maart had ik mijn eerste afspraak met Simone. Het was een intakegesprek. Er is veel besproken, wat heb ik allemaal al gedaan om af te vallen. Wat verwacht ik van Simone, welke doelen stel ik mezelf etc. Het was een, voor mij, intensief gesprek. Het werd mij duidelijk dat ik niet goed voor mezelf heb gezorgd de laatste jaren. Dit waren overigens niet de woorden van Simone, ze gaf mij juist hele andere inzichten. Hoe ik mezelf kan uitdagen om bijvoorbeeld te gaan wandelen, gezonder te eten en het creëren van de juiste mindset. Ik had in de dagen voorafgaand aan onze afspraak een lijst bijgehouden met wat ik elke dag at. Dit hebben we samen doorgesproken en Simone zou voor mij een schema maken met wat ik mag eten, wel aan de hand van de dingen die ik nu al eet en lekker vindt.

Vrijdag 19 maart is Simone weer bij mij thuis langsgekomen. De schema’s zijn klaar. Veel besproken, veel motivatie. Het fijne is, in de tussenliggende weken hebben Simone en ik ook telefonisch contact gehad en veel whatsapp contact. Simone is echt een genie in het creëren van de juiste mindset. Ik kan erg goed met haar sparren. Ze heeft de kracht om je net even iets anders tegen bepaalde dingen aan te laten kijken, dingen waarvan je dan zegt; “inderdaad, dat ik dat zelf niet heb bedacht”.  Ik merk dat ik steeds meer een andere kijk op dingen krijg, dingen die eerst heel belangrijk waren voor mij. Ik zal een voorbeeld noemen. Ik heb een hele periode gehad dat ik ‘s morgens al blij werd aan de gedachte dat ik ‘s avonds lekker kon Netflixen met wat lekkers erbij, een zak chips of pizza of wat dan ook. Vaak vrat ik veel te veel. En waarom? Als ik achteraf bedacht of ik ervan had genoten, moest ik eerlijk bekennen dat dat niet zo was.

Dat ik tot deze inzicht ben gekomen is denk nog wel de belangrijkste stap. Hier moet ik mij verder in verdiepen. Met Simone afgesproken om op regelmatige basis contact te houden. Elke week een afspraak en mag haar tussendoor altijd berichten.

1 Juli 2021

Wat een periode hebben we achter de rug. Erg druk gehad, veel gesprekken en veel aan de juiste mindset gewerkt. Het heeft mij weer dichter bij mezelf gebracht. Ook ben ik heel veel gaan wandelen. Het grappige hieraan was dat ik door het wandelen ook met andere mensen in aanraking kwam. Mensen kwamen naar mij toe met de vraag of we niet een keer samen konden wandelen. Ik loop nu vaak met verschillende mensen, wat erg gezellig is. Maar loop ook nog soms lekker alleen zodat ik even lekker 1 met mijn omgeving kan worden. En met de blijvende ondersteuning van Simone hebben we al iets heel moois bereikt. Ik ben inmiddels 15 kilo afgevallen! Ik ben nu op de helft van mijn uiteindelijke doel. Natuurlijk heb ik tegenslagen gehad en heb ik diverse terugvallen gehad in mijn oude eetpatroon. Niet erg zei Simone, want als ik weer de fout in was gegaan belde ik ‘s morgens Simone op. De eerste vraag die mij werd gesteld was of ik ervan heb genoten! Maar de vraag daarna was eigenlijk het belangrijkste; “Wat ga je eraan doen om weer terug in de juiste flow te komen”? Dit was de grootste uitdaging nadat ik Covid-19 heb gehad. Energielevel was weg, motivatie was weg. Ik heb een maand nodig gehad om weer goed op mijn voeding te letten. Beweging is nu soms nog te veel, maar ondertussen heb ik geleerd om niet te kijken wat niet gelukt is maar om te kijken wat wel gelukt is. En door dat te benoemen krijg je ook een gevoel van trots, en dat motiveert ook weer.

Mijn strijd gaat nog wel even door. Ik ben er nog lang niet. Maar ik ben goed op de juiste weg.
Het belangrijkste wat ik in deze tijd heb geleerd is dat je je niet alleen moet concentreren op het afvallen. Het gaat om zoveel meer. Je moet zorgen dat je echt wilt afvallen anders gaat het niet lukken. Dus het belangrijkste is misschien nog wel de zoektocht naar je zelf en het creëren van de juiste mindset. Want als het in je hoofd niet goed zit, zal je niet slagen. En je hebt echt iemand nodig die je begeleid in het hele proces en waar je steeds maar weer op terug kan vallen zodat je op het juiste spoor terug gezet kan worden. Dat is precies de reden waarom al mijn vorige afval pogingen zijn mislukt.

Er komt vast wel weer een vervolg op deze blog. Ik hoop dat je bij het lezen van mijn blog herkenning vindt. Wellicht dat je hierin ook de kracht vindt om deze uitdaging met jezelf aan te gaan. Het is een confronterend proces en niet makkelijk, maar je krijgt er ook zoveel mooie dingen voor terug.  Simone en ook Mo, want ook Mo is heel belangrijk geweest voor mijn mindset, ik wil jullie zo enorm bedanken voor alles!!

 

 

 

 

Join the conversation

TOP

SHOPPING BAG 0

Login

Create an account

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in ons privacy policy.

Password Recovery

Lost your password? Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.